Forensische zorg

We bieden specialistische zorg voor mensen die te maken hebben met verslaving en/of psychiatrische problematiek en in aanraking zijn gekomen met politie of justitie.

Binnen en buiten de Penitentiaire Inrichtingen bieden wij diverse programma’s en begeleiding.

We ontwikkelen aanbod in nauwe afstemming met inrichtingen.  

Daarnaast bieden we beschermd wonen aan, zoals de Spetse Hoeve en groepswonen. 

Iemand loopt over een brug, je ziet de broek en schoenen

Zorgaanbod: in-, uit- en doorstroom​


We zetten sterk in op in-, uit- en doorstroom om recidive te voorkomen. Daarom starten we de behandelingen binnen de muren van de PI in nauwe samenwerking met de zorgprofessionals en sluiten we aan bij de behoeften van de gedetineerden. Het houden van contact is hierin een belangrijke sleutel: we zetten actief in op verbinding. 

We geloven dat detentie een kans is voor leefstijlverandering. Gedetineerden die te maken hebben met een verslaving kunnen in de gevangenis alvast starten met een intakeprocedure van Terwille. Gedurende detentie is er behandeling en begeleiding door Terwille mogelijk, zo hebben we in verschillende PI’s inmiddels goede ervaringen met outreachende zorg, dagbehandeling en we werken nauw samen met ISD’ers. Ook nemen wij deel aan gemeentelijke veiligheidsoverleggen.

Dankzij mogelijkheden voor begeleid wonen op diverse beschermde woonplekken van Terwille, (bijv. woonbehandelsetting de Spetse Hoeve) kunnen mensen ook na detentie bij ons verder werken aan een gezonde terugkeer in de maatschappij. 

Terwille heeft goede samenwerkingen met een verschillende PI’s (o.a. Heerhugowaard, Veenhuizen en Zaanstad). 

De Spetse Hoeve

Beschermd woonlocatie voor mannen die willen re-integreren na een justitieel traject.

Hier wordt diverse behandeling, begeleiding en dagbesteding geboden. Onderdeel hiervan is een Minnesotabehandeling en paardencoaching.

Tijdens het programma is veel aandacht voor het aanbrengen van structuur.

Het traject duurt minimaal 6 maanden en bewoners werken aan Richting Op Eigen Regie (ROER).

Ook draaien de mannen volledig mee op de boerderij met bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor de moestuin en het verzorgen van dieren. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden: mountainbiken, er is een fitnessruimte, een werkplaats en er kan geklust worden. 

Na de periode op de Spetse Hoeve kan er worden doorgestroomd naar zelfstandig (of begeleid) wonen in de regio Groningen.

Ervaringsdeskundigheid

Zowel op de Spetse Hoeve als binnen de PI’s werken wij met Ervaringsdeskundigen. 

De expertise om ervaring in te zetten in het hersteltraject van cliënten is zeer van toegevoegde waarde. 

Medewerkers

Ester: Behandelaar en begeleider

Ester Strockmeijer werkt als behandelaar en begeleider op de Spetse Hoeve van Terwille. Een plek waar ex-gedetineerden wonen en werken aan herstel. “Ik voel me hier thuis”, zegt Ester. “We gaan gelijkwaardig met elkaar om. Onze cliënten zijn mensen met een eigen verhaal. Daar mag ik naar luisteren. En zij

Lees verder
Foto van Pyschiater Jan van boven zijn middel: Een man met een kleine glimlach op zijn gezicht. Hij heeft een kaal hoofd, een rechthoekige bril op en een witte baard. Hij draagt een zwarte blouse met de bovenste knoop open. Hij staat buiten, je ziet achter hem twee boven en wat planten en nog een groot gebouw in de verte met een auto ervoor.

Jan: Psychiater

“Het gaat om goed luisteren, je eigen vooroordelen aan de kant zetten en samen zoeken naar wat de cliënt nodig heeft.” Ontwikkeling van de organisatie “Toen ik begon bij Terwille, waren we een veel kleinere organisatie,” vertelt Jan van Veen, psychiater bij Terwille. “We hadden toen misschien 40 of 50

Lees verder

Erik de Vos: Minder behandelen, meer leven

Bestuurder Erik de Vos droomt van een wereld vol hoop: hoe uitzichtloos het leven ook lijkt, het glas is halfvol! Voor iedereen is er herstel en een betere toekomst mogelijk. Een leven dat leidt tot tevredenheid, rust en acceptatie en vooral meer vrede.

Lees verder