Een zaal vol mensen op stoelen naast elkaar die allemaal op links gericht zijn (je kunt niet zien waar ze naar kijken/luisteren)

“Na een aantal jaren in de gehandicaptenzorg gewerkt te hebben, maakte ik twaalf jaar geleden de switch naar de verslavingszorg. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze. Bij Terwille is geen dag hetzelfde en dat maakt het uitdagend. Naast mijn werk als ggz-agoog maak ik deel uit van het DNA-kernteam.”

DNA-kernteam

“In 2022 hebben we met een groep uit de breedte van de organisatie een DNA- kernteam gevormd. We stelden onszelf de vraag wat nu eigenlijk het DNA is van onze organisatie en welke waarden en gedragingen daar bij horen. Al gauw werd duidelijk dat we het belangrijk vinden om van mens tot mens het contact met de cliënt aan te gaan en te werken vanuit lef en liefde. Ieder mens is even waardevol in Gods ogen en we willen cliënten benaderen zonder oordeel, vanuit liefde, respect en gelijkwaardigheid. Het is heel belangrijk om dit als organisatie duidelijk te hebben. Daaruit is ons DNA ontstaan. Vanuit lef en liefde, van mens tot mens, samen naar perspectief.

Naar cliënten

“Werken met cliënten vanuit een duidelijk DNA is belangrijk. Voor mij springt van mens tot mens er uit. En dan denk ik vooral aan gelijkwaardigheid. Ik ben niet meer of minder dan mijn cliënt. Vaak wordt er neergekeken op mensen met verslavingsproblematiek, maar wie zegt dat het jou niet kan overkomen? Iedereen kan verslaafd raken. Ik ook! Sommige mensen worden geconfronteerd met traumatische situaties en wanneer je dan geen vangnet hebt, sta je er echt alleen voor. Probeer dan maar eens je hoofd boven water te houden.”

Als collega’s onderling

“We vinden het belangrijk dat medewerkers stilstaan bij hun talenten en zich bewust worden van de missie, visie en waarden van Terwille. Daarvoor introduceren we het interne TerWaarde boekje, een leidraad om in gesprek te blijven met je leidinggevende en collega’s. Wat ik zelf erg mooi vind is dat je je dankzij de vragen in dit boekje bewust wordt van je eigen professionele houding. Je gaat samen met je collega in gesprek over verschillende onderwerpen. Wat is je kracht? Wat is jouw missie en visie? Waar liggen je aandachtspunten? Hoe is je gevoel en gedrag en hoe ga je nog professioneler worden in hetgeen je doet? Ik geloof dat het TerWaarde boekje een aanwinst voor Terwille gaat zijn. Ik merk dat we ons meer dan ooit tevoren bezighouden met richting geven en kaders aanbrengen. Nu dat steeds meer duidelijk wordt, merk ik dat het op veel gebieden een gunstige uitwerking heeft. Als medewerker weet je wie je bent en waar je staat en dat heeft indirect ook weer een positieve uitwerking op de cliënt.”

Janneke Mosselaar, ggz-agoog.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *