William zit links in gesprek met Janke rechts. William is een man met zwart haar en Janke heeft lang blond haar.

“We zijn hier als mens, niet als hulpverlener-met-een-plannetje”

William en Janke zijn behandelaar en werken sinds 2024 samen in PI Norgerhaven, waar gedetineerden die te maken hebben met een verslaving gedurende detentie behandeling en begeleiding door Terwille kunnen ontvangen.

 

Vertrouwen begint bij oprechte aandacht

Janke:

“Verbinding maken met mannen die soms jarenlang vastzitten, begint bij échte aandacht. Je moet echt op de relatie zitten. Als er vertrouwen is, gaan mensen delen. En pas dan kun je samen ergens naartoe werken. We zijn er niet om te oordelen, maar om naast iemand te staan. Wat we binnen Terwille bespreken, blijft daar – en dat maakt het veilig. Dan komt er ruimte.”

William:

“Gesprekken gaan hier zelden direct over middelen. Het gaat over wat iemand beweegt, waar iemand op vastloopt en wat er straks buiten op hem wacht. Thema’s als zingeving, identiteit, bestaanszekerheid – die komen vanzelf op tafel. En wat me raakt, is dat iedereen hier uiteindelijk gewoon naar huis wil. De mannen, maar ook het personeel. Niemand wil hier echt zijn.”

Janke:

“We voelen aan wanneer er ruimte is voor verdieping. Maar we brengen ook lucht, een grap op z’n tijd. Want dat doet ook wat. We durven de moeilijke gesprekken aan te gaan, maar altijd vanuit verbinding.”

 

Systemische drempels

William:

“Straf is soms nodig, daar zijn we het over eens. Maar het systeem helpt lang niet altijd bij de terugkeer naar de samenleving. Re-integratie wordt belemmerd door regels, afstand en wantrouwen. Vanuit onze rol proberen we met kleine stappen iets te kantelen. Want zonder vertrouwen kun je niets opbouwen.”

Janke:

“Gelukkig hebben we goed contact met de casemanagers van Justitie. We werken samen. Terwille heeft inmiddels een positieve naam opgebouwd binnen deze PI, zowel bij de professionals als bij de mannen. Ze weten wat ze aan ons hebben. Wat we zeggen, doen we ook. Dat is cruciaal, juist in deze setting.”

 

Vanuit lef en liefde, van mens tot mens

William:

“Wij zijn hier niet als hulpverleners die een standaardlijstje afwerken. We zijn hier als mensen. Gelijkwaardig. En juist dat maakt dat er iets kan ontstaan. Je ziet het gebeuren: dat iemand weer perspectief krijgt. En dat is waar we het voor doen.”

 
 
 

William Dondorff | behandelaar

Janke Ouwejan – Zwarteveen | behandelaar